logo

Impreuna pentru sportivii Romaniei

I-ai vazut in lumina reflectoarelor, pe podium, ai crezut in ei si nu te-au dezamagit. Este vorba despre sportivii Romaniei, oameni care s-au luptat pentru a atinge performante incredibile pentru tara noastra. I-ai considerat eroi imbatabili, insa unii dintre ei au suferit accidente grave in timpul antrenamentelor, s-au ranit si au fost nevoiti sa abandoneze cariera in sport. Altii sufera din cauza unor boli grele venite odata cu batranetea.

Prin proiectul “Impreuna pentru sportivii Romaniei” suntem alaturi de ei, campioni nationali, mondiali sau olimpici, oameni care au activat in domeniul sportiv si care acum se gasesc in dificultate. Sprijinul pe care il oferim consta in asistenta financiara pentru procurarea de medicamente, pensii sociale, ajutoare financiare pentru diferite interventii chirurgicale in tara si strainatate, procurarea de diferite obiecte de uz medical, pentru a le usura viata de zi cu zi.

Fii alaturi de ei! Doneaza!

Beneficiari pensii sociale

1. Georgeta Pitica – Tenis de masa 

Georgeta Pitica

Geta Pitica are venerabila varsta de 85 de ani. Numele ei este recunoscut in lumea sportului pentru rezultatul obtinut la Beijing, in 1962, cand alaturi de Maria Alexandru a devenit campioana mondiala la tenis de masa, proba de dublu, dar si pentru multe alte rezultate frumoase.

A mai castigat o medalie de bronz pe echipe la Cupa Mondiala, China 1961 si o medalie de argint cu echipa la Cupa Mondiala de la Praga in 1963. In 1965 a castigat cupa la Campionatul European cu echipa. A devenit apoi antrenor de succes, avand-o ca eleva si pe marea campioana Otilia Badescu. Acum sufera de insuficienta renala cronica, de tumora pleura stanga si face chimioterapie.

2. Bogdan Cretu – Gimnastica

poza 2Bogdan, in varsta de 31 de ani, a inceput gimnastica la CSS Brasovia, pe cand avea 8 ani. La 10 ani a participat la primul concurs, la Sfantul Gheorghe. Cel mai mult ii placea sa lucreze la inele. A urmat o perioada de pregatire si concursuri. Antrenamentele devenisera din ce in ce mai serioase, la fel si antenamentul din 7 martie 2000, ultimul de altfel pentru Bogdan.

Se pregatea alaturi de echipa pentru un alt concurs. Dorinta de a face tot mai bine, stresul si poate neatentia au facut ca Bogdan sa execute elementul cu o greseala tehnica, moment in care aterizarea nu a mai fost in picioare, ci direct pe ceafa. Dupa cateva secunde, singura durere pe care o mai simtea, era cea de la ceafa (gat), in rest, nimic! Dupa investigatii diagnosticul a fost: traumatism vertebro – medular cervical, in uma caruia a ramas paralizat de la piept in jos, fiind diagnosticat cu Tetraplegie.

3. Andreea Chelaru – Gimnastica

Andreea Chelaru are acum 29 de ani si locuieste in Zarnesti alaturi de parinti. Fosta gimnasta in lotul de junioare de la Onesti, Andreea a avut o cariera intrerupta brusc la doar 14 ani, in urma unei aterizari ratate la sarituri, in decembrie 1999. Diagnosticul a fost traumatism medular la vertebrele Andreea Chelaru2C5-C6, adica paralizata aproape de la gat in jos si este in scaun cu rotile.

Am inceput gimnastica de performanta la Onesti, pe cand aveam 7 ani. La varsta aceea copiii viseaza sa faca multe lucruri, dar nu cunosc riscurile si sacrificiile acestui sport. Viata petrecuta la Onesti nu a fost una usoara, am avut suisuri, dar si coborasuri, ca oricare gimnasta de performanta, care isi dorea sa fie cea mai buna. Totul a mers bine, pana cand in timpul antrenamentului de la sarituri aveam sa nu ma mai pot misca de jos. Am reusit sa termin o facultate, dar, sa-mi gasesc un job? Foarte greu in situatia mea. Ar trebui sa ma deplasez, insa situatia dificila ma impiedica sa fac acest lucru. Necesitatile sunt extrem de multe pentru a face efortul acesta, care oricum ar fi fost foarte mare si epuizant din punct de vedere al conditiei mele fizice. Imi este necesara o recuperare adecvata leziunii, cu masaj fizioterapeutic, sonde, pungi pentru sonde, antibiotic in functie de urocultura, dulcolax pentru tranzitul intestinal ce-l iau deja de 14 ani, oseor pentru osteoporoza, perna cu aer contra escarelor, cam una pe an, deoarece se sparg foarte usor si mancare adecvata pentru ca organismal meu nu poate digera totul.

4. Toma Pradatu – GimnasticaToma Pradatu

Toma Pradatu a fost secretar general adjunct al Federatiei Romane de Gimnastica. O zi de martie a anului 1998 avea sa schimbe complet viata familiei Pradatu. Plecat cu lotul olimpic de gimnastica la un stagiu de pregatire in Venezuela, capul familiei, Toma, s-a intors in tara dupa mai bine de o luna, intr-un scaun cu rotile.

El a cazut victima unui atac armat in Venezuela, unde a aparat cu propriul corp geanta cu banii gimnastelor. „S-a intamplat pe 20 martie 1998. Totul mi-a ramas atat de proaspat in memorie. Si acum am in fata chipul atacatorilor”. Glontul a trecut prin omoplat, i-a perforat plamanul, iar apoi i-a atins coloana vertebrala, sectionandu-i maduva spinarii. A stat o luna in spital in Venezuela. Apoi a venit acasa paralizat. Acum este in scaun cu rotile.

5. Marina Jippa – Handbal

Marina Jippa are acum 83 de ani. In tinerete a castigat, cu echipa, 4 campionate nationale de handbal si a fost in componenta echipei nationale de handbal. Este maestru emerit al sportului si in prezent sufera din cauza mai multor probleme de sanatate de natura cardio-neurologica, reumatica, endocrinologica, pneumologica si colonica.

Cu Fundatia Olimpica Romana am interactionat exceptional, cu multumiri atat cat imi este dat sa traiesc, efectiv, imi dau lacrimile, este o relatie de niste fosti mari sportivi si niste voluntari care aproape ma uimesc. Le face cinste. Eu le multumesc.

6. George Balta – Rugby

George s-a nascut pe 6 martie 1986. A jucat 8 ani pentru clubul „RC Magic”, apoi a urmat un pas important pentru cariera tanarului sportiv. De la 18 ani a fost legitimat la echipa CS „Olimpia” Bucuresti, cu care a iesit vicecampion, Junior 1 si alaturi de care a promovat in Divizia Nationala, unde, din nefericire nu a mai apucat sa joace, deoarece in cadrul unui meci de pregatire, intr-o gramada, si-a fracturat coloana vertebrala in dreptul gatGeorge Baltaului. Din cauza acestui accident, tanarul a ramas paralizat.

George nu si-a pierdut niciodata speranta si dupa eforturi surprizatoare a reusit sa-si imbunatateasca starea de sanatate recuperandu-se partial.

Paralizia nu inseamna doar imposibilitatea de a te misca. Paralizia inseamna afectarea tuturor organelor, de la inima pana la piele. Inseamna costuri care pe multi aflati intr-o astfel de situatie ii depaseste mult de tot si ma repet nu pentru a se recupera ci pentru a supravietui. Fundatia Olimpica Romana m-a ajutat lunar, pentru a face recuperare si pentru a ma descurca in viata de zi cu zi.

7. Gheorghe Ionescu – Handbal

Gheorghe Ionescu a antrenat zeci de echipe din toata lumea si a avut rezultate de care este mandru si despre carGheorghe Ionescu_smalle isi aminteste cu drag de fiecare data.
In varsta de 71 de ani, dintre care mai bine de 45 de ani dedicati handbalului, ca antrenor, numele acestuia se leaga cel mai strans de echipa din Valcea, care, ulterior, a devenit Oltchim, contribuind la primul titlu din istoria clubului oltean, urmand, apoi, castigarea a inca trei campionate, trei Cupe ale Romaniei si Cupa Federatiei Internationale de Handbal.

Aceste performante l-au facut chiar si pe cel care a creat fenomenul de la Valcea, Ioan Gavrilescu, sa-l numeasca pe Gheorghe Ionescu in topul celor mai buni antrenori care au pregatit fosta echipa emblematica a handbalului romanesc. Daca de-a lungul carierei sale s-a aflat pe banca tehnica si a reprezentativei feminine a Romaniei, precum si a lotului national din Congo, finalul vietii sale active de antrenor s-a legat de echipa Clubului Sportiv Municipal Ploiesti. In prezent, fostul antrenor sufera din cauza mai multor probleme de santate: cancer de prostate si diabet zaharat.

8. Herghiligiu Spiridon – HaltereSpiridon Herghiligiu_small

Spiridon Herghiligiu a obtinut 10 titluri de campion al Romaniei la individual intre anii 1964 – 1975. A obtinut 50 de recorduri nationale la categoria semigrea, grea si supergrea. A fost campion balcanic in anul 1973 la Atena si in anul 1974 la Burgas, unde a stabilit un record national, devenind astfel primul halterofil roman care a ridicat 200 kg.

Din anul 1974 a devenit antrenor, iar din anul 1992 pana in anul 1998 a detinut titlul de antrenor emerit si coordonator. Prin indrumarea sa directa, multi dintre sportivi au devenit campioni sau vicecampioni europeni si mondiali la juniori. A avut performante remarcabile si cu sportivii seniori, obtinand numeroase medalii de aur, argint si bronz la campionatele europene, mondiale si olimpiade.
In momentul de fata sufera de diabet zaharat, fiind dependent de insulina, HTAE grad II, cardiopatie ischemica, insuficienta renala, steatoza hepatica, lipom cerebral precum si alte probleme.

9. Betiu Dumitru – Kaiac canoe

Dublu medaliat la Campionatele Mondiale, multiplu medaliat la diferite cupe mondiale si campionate nationale si internationale.
In prezent este bolnav de cancer.

10. Ganea Petre – Box

Multiplu campion national, medaliat cu aur la numeroase concursuri nationale si internationale.
Este bolnav de Alzheimer cu TTC minore repetate si atrofie cerebrala.

11. Stoichita Paul – Haltere

Component al lotului olimpic – multiplu medaliat la Campionatele Europene si concursuri nationale si internationale.
Desi are doar 26 de ani, este bolnav de Hepatita C si urmeaza numeroase tratamente costisitoare.

12. Istrate Nicolae – Scrima

Multiplu campion national, antrenor si armurier.
In prezent este diagnosticat cu AVC ischemic sylvian stang sechelar, HTA, epilepsie vasculara, adenom de prostata.

13. Vladescu Ioan – Lupte libere

Multiplu campion national, antrenor categoria I la grupele de performanta de copii si junior Brasov.
Are amputat piciorul drept, dar are si diabet.

  • Share
Politică de Cookies | Politică privind Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal